O O G S T  MA A N D ; (MES DE LA COSECHA; AGOSTO)  AUGUSTUS . . .




De 'Johannesbroodboom'   (el  Algarrobo; Ceratonia siliqua)  de latijnse naam Ceratonia afgeleid van het 'oudgriekse '


woord 'keraton' is waar ons woord 'karaat'  weer van is afgeleid...


het gewicht van de zaden(zie mijn CBC-foto hierboven) is vrijwel constant 0,2 gram, ze werden daarom gebruikt


bij precisiemetingen van bv.diamanten.


Siliqua betekent 'peulvrucht' .  De bonen(peulen) worden geoogst, o.a. in de Campo van de Costa Blanca


 op het moment dat ze zwart gekleurd aan de boom hangen.


Ze worden veelal met een bamboestok van de boom getikt. De peul bevat 70%natuurlijk suiker en smaakt honingzoet.


Uit geroosterde peulen wordt 'Carobepoeder' gewonnen en is daardoor een goed alternatief voor cacao.


In diverse natuurwinkels kun je 'Carobe chocolade' kopen. De harde pitten worden vermalen tot meel


 en het Johannesbroodpitmeel wordt reeds in diverse voedingsmiddelen (onder E410) toegevoegd in bv.


soepen, sausen, ijs etc. ...en er wordt zelfs op Malta likeur van gemaakt.


Het Spaanse ezeltje wordt goed verzorgd door zijn 'Spaanse' eigenaar die hiervoor wel enkele uurtjes de spaanse


zomerhitte moest trotseren (zie video)...


Maar 'el Burro' (de ezel) laat het zich daarna heel goed smaken...(zie foto hieronder)



Vele dorpen hebben deze bomen aangeplant voor de peulen als veevoer en eeuwenlang heeft deze boom rond de


Middellandse zee  'arme' mensen van de hongersnood kunnen redden wanneer hun oogsten mislukten.


Verder blijkt uit onderzoek dat ze rijk zijn aan vitaminen en mineralen maar de toepassingslijst is té lang


 om hier te benoemen maar ze mogen inmiddels zeker tot 'Superfood' gerekend worden.


Spanje en Portugal zijn o.a. de landen, al sinds de middeleeuwen, die het meeste Johannesbrood exporteren,


want ze gedijen het beste in een warm en droog klimaat.