D R U I V E N O O G S T   COSTA BLANCA CAMPO   2023

De heerlijke ´Muscaatdruif' (Spaanse benaming:Moscatel) is de druif die o.a. in de Campo


van de Costa Blanca op grote schaal van oudsher wordt verbouwd.


De muskaatdruif is een ovale vaak amber-of groenkleurige  druif.


Ze zijn knapperig en hebben vaak een nootmuskaatachtige en erg zoete smaak.


Deze muskaatdruif staat bekend als één van de meest delicate druivenrassen, mede door hun


frisheid en aromatische smaak.


Er zijn wel 200 verschillende soorten muskaatdruiven. De muskaatdruif, ook bekend onder de naam


'Muskaat van Alexandrië' werd al in de Romeinse tijd over het Middellandse Zeegebied verspreid.


Ze worden veelal als tafeldruif maar ook voor de wijnproductie gebruikt.


DE  PLUK . . .


(Tegelplateau uit de Bodega Teulada) wijnboeren in vroegere tijden, tijdens de oogst


met op de achtergrond hun dorp Teulada (Costa Blanca Campo)

Elk jaar, tijdens de laatste weken van augustus en begin september worden de druiven met de hand geoogst.


Nog steeds is dit de beste methode want de druiven mogen eigenlijk niet gekneusd worden.


De trossen worden met een scherp mes of een schaar van de houtachtige stam (wijnrank) geknipt,


in manden verzameld  en...


zo snel mogelijk vervoerd, vroeger met paard en wagen, vandaag de dag iets sneller met tractoren.


(zie video en foto´s)


In deze drukke oogstweken in de dorpen van het achterland aan de Costa Blanca, is het een komen en gaan


van wagens vol met vers geplukte druiven.


In de diverse bodegas is het ook een drukte van belang en staat men klaar om het verdere proces


van de wijndruif af te werken.


 De rijpe druif wordt veelal nog handmatig gesplitst in tafel- en wijndruiven .


Daarna zijn er diverse machines die het mogelijk maken om snel en efficient de wijndruiven


van hun takjes e.d. te ontdoen.

Dit proces gaat met kilo's tegelijk...

Het afvalproduct (pulp) wat ook nog alcohol bevat wordt gerecyceld...o.a. als meststof en veevoer...


(zie ook video)

De witte druiven worden in gesloten vaten gegist om oxidatie(contact met zuurstof) te voorkomen,


anders kan de wijn mislukken.


De 2e gisting vindt plaats in kleinere houten vaten, voordat alle suikers in alcohol zijn omgezet.


De uiteindelijke Moscatel is eigenlijk een soort op zichzelf staande sherry waarin de fruitige notensmaak,


één van de belangrijkste ter wereld, overheersen.


De Moscatel wijngaarden liggen dichtbij het strand op humus houdende zandgrond en bevinden zich onder


aanzienlijke maritieme invloed.


Deze regio staat bekend om zijn heerlijke Moscatel dessertwijn.


Met dank voor de info en foto´s van twee van de vele bodegas uit deze regio


(Sant Vicent Ferrer,Teulada en Bodega Riko in Xaló) (zie onderstaande foto´s)


liet ik nog graag een vaatje heerlijke Moscatel dessertwijn tappen om thuis nog even na te genieten


 van wat deze vruchtbare streek ons te bieden heeft, van zowel het begin- als het


eindproduct...


Het oogstfeest was helaas door weersomstandigheden uitgesteld maar het is nog zeker geen afstel dus...


wordt vervolgt...



S E N I J A . . .   OOGSTFEEST


16 september 2023

Vandaag viel de eer te beurt aan Senija voor het oogstfeest van de blauwe druif, zie meer onder mijn rubriek


CBC ´Nieuws onder de zon´ Cabalgata (humoristische optocht) in Senija . . .